Att köpa hus, lägenhet eller annan fastighet i Italien skiljer sig en hel del från att köpa i Sverige. Köpprocessen verkar kanske inte helt tydlig från början eller är särkilt enkel att överblicka. Italiens fastighetsmarknad kan verka byråkratisk, svår att överblicka och dessutom dyr. Som tur är behöver detta inte alltid stämma. Dessutom förändrar sig marknaden i Italien. Köpproceduren må vara komplex, men med förberedelser och professionell hjälp kan ett köp i Italien fungera både smidigt och tryggt, och till och med vara roligt! SteiVell hjälper dig att hitta rätt område, och att ta fram din drömfastighet. Därefter hjälper vi dig hela vägen i köpet.

Genom sitt inträde i EU och flera finanskriser har Italien under de senaste åren varit tvunget att bemöta och hantera flertalet stora svårigheter. Stora budgetunderskott, utbredd skattesmitning och svart marknad, till ineffektiv politik och byråkrati.

De italienska huspriserna har sjunkit de senaste fem åren, och säljare är mer förhandlingsvilliga än på många år. Även om Italien har något bättre ekonomiska utsikter för 2015, så är italienarna själva generellt försiktiga med att spendera eller investera själva. Det är med andra ord köparens marknad i Italien just nu, och speciellt för den med likvider.

Priserna kommer sannolikt fortsätta sjunka något de kommande två åren men förutses bli mer stabila. Med viss skicklighet kan man nu köpa hus, lägenheter eller alla typer av fastigheter i Italien till ett bättre pris än på många år, och som därefter kan hålla sig stabilt eller stiga i värde. Med research och och professionell support kan ett fastighetsköp i Italien vara en god investering idag.

Innan du köper hus eller lägenhet i Italien – 5 rekommendationer

Den italienska fastighetsmarknaden erbjuder inte samma möjlighet till överblick som finns i Sverige via synkroniserade sökplattformar som Hemnet och Bovision, större välkända mäklarkedjor med gemensamma marknadsverktyg och kontrollerad statistik. Fastighetsmarknaden i Italien är inte lika lätt att överblicka och det kan vara svårt att veta var man ska börja. Så länge du vet vad du är ute efter och börjar i rätt ände, kan det vara både smidigt och tryggt att köpa i Italien. Vi ger dig här några råd om vad vi anser är viktigast att tänka på innan du börjar att leta i Italien. 

1. Skriv ner och gå igenom din behovsanalys och alla önskemål som en fastighet i Italien ska uppfylla.
Dina behov och önskemål kan verka självklara för dig, men de blir tydligare om du har de nedskrivna svart på vitt. Dessutom blir det tydligare för den du ska köpa tillsammans med, och den mäklare eller agentur som ska hjälpa dig att hitta det du söker. Ta dig tid att tänka igenom och prata ihop dig med de andra om vad som är viktigt.  Vilka omgivningar ser du framför dig, vilka intressen är viktiga, när och hur vill ni vistas där, vad är syftet med att köpa i Italien? Bestäm din budget; hur mycket är ni beredda att betala för det perfekta stället? Behöver ni hjälp med finansiering? När behovsanalysen är tydlig är det enklare att börja söka efter det perfekta stället. Be SteiVell om en behovsanalys – det kostar dig ingenting utan hjälper dig att hålla dig på rätt spår och att spara tid och kraft till sökningen.
Ladda ner din behovsanalys direkt här och kom igång!

2. Bestäm område. Italien är fullt av underverk. Fantastiska vyer och fastigheter finns på många platser i landet. Oavsett så är och förblir läget den viktigaste faktorn i ett köp. Området ska motsvara dina personliga behov och din budget, likväl en eventuell senare köpare, om du vill sälja eller byta boende längre fram. Steivell delar sin kunskap kring olika områden i Italien och vi gör personliga marknadsanalyser på er förfrågan.

3. Besök området! Det spelar ingen roll hur väl uttänkt, strategiskt eller smart ett område är om du inte trivs där. Det viktigaste är att du älskar platsen! Besök området som du är intresserad av, titta, känn och upplev! Be oss om hjälp och tips för att planera din resa.

4. Research. När du har hittat det område som du är intresserad av bör du ta reda på mer om marknaden och kontrollera att det faktiskt är ett bra område för dig, och att du kan hitta den typ av objekt du vill köpa. SteiVell gör marknadsanalyser och en anpassad sökning för dig om du vill. Vi vill hitta ditt drömställe!

5. Skapa överblick av köpprocessen. Innan du påbörjar ett köp är det bäst om du har en viss överblick av köpprocessen. På så sätt kan du förbereda dig inför framtida steg, spara tid och undvika att fastna längs vägen i onödiga situationer. SteiVell ser till att du är preparerad för varje steg längs köpet. Vi är den enda agenturen i Sverige som ger dig individuellt anpassad, professionell hjälp kring köp i hela Italien.

Köpprocessen i Italien

Budgivning När du har hittat det hus, den lägenhet eller den fastighet som du söker lägger du ett officiellt, skriftligt bud på fastigheten, tillsammans med en mindre symbolisk deposition vilken symboliserar ditt seriösa intresse. Budet kan accepteras eller förhandlas och det kan ta upp till ett par veckor att komma fram till ett pris.

Reservation och deposition Köparen betalar en mindre symbolisk deposition och mottar säljarens accept skriftligen. Fastigheten är nu “reserverad” för dig.

Codice Fiscale Detta är ditt italienska personnummer som du kommer att behöva för att signera preliminärkontrakt och för många andra ändamål i Italien, som att betala skatt, el, vatten eller till och med för att köpa ett mobilabonnemang. SteiVell hjälper dig ordna din Codice Fiscale.

Besiktning av fastigheten En besiktning är ofta att rekommendera för att verifiera befintligt skick och för att kunna specificera vad säljaren eventuellt ska åta sig att göra inför en slutgiltig affär.

Bankgaranti Bankgarantin säkrar dina betalningar under tiden som en ofullständig fastighet färdigställs. Säljaren av en sådan fastighet är enligt italiensk lag tvungen att förse köparen med en passande bankgaranti, på sin egen kostnad, för att försäkra köparens betalningar. Köparen täcks då av bankgarantins försäkring i det fall att säljaren/byggaren går i konkurs innan leveransen är klar.

Preliminärkontrakt – Compromesso Compromesso är ett juridiskt bindande avtal om att köpa/sälja en fastighet. Det är ett komplext juridiskt dokument som ska innehålla samtliga villkor för köpet. Det definierar fastigheten i detalj, inkluderar registreringsnumren från det lokala landregistret (Catasto) och ritningar. Det deklarerar för alla förhållanden så som pris, handpenning och delbetalningar, lån på fastigheten, eventuella tredje parter inblandade i ägandet och övriga förhållanden. Vid signering av Compromesso ska en delbetalning betalas, vilken vanligen är mellan 10% och 30% av det totala priset. Kontraktet bör på förhand kontrolleras av en italiensk jurist för godkännande innan signering. (I vissa fall kan man skriva Rogito (slutkontrakt) direkt och hoppa över Compromesso. I dessa fall är processen liknande men affären är avklarad vid signering och du har direkt tillgång till fastigheten).

Första delbetalning Den första delbetalningen ska betalas vid signering av Compromesso. Innan du betalar ska du erhålla din bankgaranti för betalningen. I detta steg är det också normalt att betala den sedvanliga mäklarprovisionen som även köparen betalar i Italien.

Öppna bankkonto Ett italienskt bankkonto kommer att behövas för din betalning vid slutkontrakt och för löpande kostnader så som el, vatten osv.

Besiktning Efter att säljaren slutfört arbete enligt preliminärkontrakt bör arbetet besiktigas och verifieras. Om fastighetens skick är i enlighet med villkoren för preliminärkontraktet är man redo att gå vidare till slutkontrakt. Om inte, så listar man kvarstående arbete som säljaren bör vidta med en deadline, för att kunna slutföra affären.

Slutkontrakt, Rogito Detta är det sista steget som slutför köpet.  Rogito signeras hos notarien (som du väljer), som har kontrollerat och förberett alla dokument på förhand.  Kontraktet läses högt och om du inte tsar italienska ska du ha en utvald italiensktalande person närvarande att representera dig.  Du betalar återstående summa av priset, entingen med en bankcheck eller genom en omedelbar banktransaktion. Efter att kontraktet har signerats och betalningen återfinns på säljarens konto är du ägaren med direkt tillgång till fastigheten.

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med någonting längs vägen. Vi hjälper dig gärna att hitta rätt!