Att köpa hus, lägenhet eller annan fastighet i Italien skiljer sig en hel del från att köpa i Sverige. Köpprocessen verkar kanske svår att överblicka, och dessutom dyr. Fastighetsmarknadens begränsade tillgänglighet och spridda struktur på nätet samt  byråkratiska processer gör den mer komplicerad än den svenska. Kulturella barriärer kan även stå i vägen.
Med förberedelser och professionell hjälp kan ett köp  fungera smidigt och tryggt, och faktiskt  vara roligt! SteiVell hjälper dig att hitta rätt område, och att ta fram din drömfastighet. Därefter hjälper vi dig hela vägen genom köpet. Vi gör din italienska dröm mer tillgänglig. 

Vad vi gör

Vi ser fram emot att hitta den unika fastighet, det hus eller den lägenhet som du har drömt om. Vi arbetar med ett brett perspektiv och vill skapa grundläggande förståelse för dina behov och önskemål. Vi står bakom dig från idé till verklighet. Vi fokuserar på Dig.

Hur vi gör

Varje dröm om Italien är unik. Därför börjar vi med att lära känna dig. Vi erbjuder fastigheter ur vår egen utvalda portfölj, eller fastigheter vi hittar åt dig. Genom intervju och analys ringar vi in dina behov, samt vilka områden som kan passa dig. Därefter ser vi till att du lär känna dessa områden.  Vi tar fram förslag, ordnar visningar och ger full support under hela köpprocessen. Välkommen att kontakta oss, vi berättar gärna mer.  Ladda ner din behovsanalys här

Våra priser

Köp genom oss:  3 % + moms (minimiavgift € 3000 + moms)

Konsultation genom köpprocessen: Från € 3000 + moms
(Varje konsultation utvärderas och offereras separat)

Innan du köper hus eller lägenhet i Italien

Var ska man då börja?  Vi ger dig här några råd om vad vi anser är viktigast att tänka på innan du börjar leta. 

1. Skriv ner och gå igenom din behovsanalys och alla önskemål som en fastighet i Italien ska uppfylla

Dina behov och önskemål kan verka självklara för dig, men de blir tydligare om du har de nedskrivna svart på vitt. Dessutom blir det tydligare för den du ska köpa tillsammans med, och för den mäklare eller agentur som ska hjälpa dig att hitta det du söker. Ta dig tid att tänka igenom och prata ihop dig med de andra om vad som är viktigt.  Vilka omgivningar ser du framför dig? Vilka intressen är viktiga? När och hur vill du vistas där? Vad är syftet med att köpa i Italien? Bestäm din budget; hur mycket är du beredd att betala för det perfekta stället? Behöver du hjälp med finansiering? När behovsanalysen är tydlig blir det lättare att påbörja sökandet efter ditt drömställe. Be SteiVell om en behovsanalys eller ladda ner den högre upp på denna sida. 

2. Bestäm område

Italien är fullt av underverk. Fantastiska vyer och fastigheter finns på många platser i landet. Oavsett så är och förblir läget den viktigaste faktorn i ett köp. Området ska motsvara dina personliga behov och din budget, likväl en eventuell senare köpare, om du vill sälja eller byta boende längre fram. Steivell delar sin kunskap kring olika områden i Italien och vi gör personliga marknadsanalyser på er förfrågan.

3. Besök området!

Det spelar ingen roll hur väl uttänkt, strategiskt eller smart ett område är om inte du älskar platsen. Det viktigaste är att du själv trivs där och att den passar din livsstil och intressen. Besök området som du är intresserad av, se platserna, känn vyerna, lär dig området och upplev! När du vet att ett område känns bra för dig och du vill tillbaka dit, kan det vara dags att titta på fastighetsmarknaden, och eventuella alternativ.

4. Research

När du har hittat det område som du är intresserad av bör du ta reda på mer om marknaden och kontrollera att det faktiskt är ett bra område för dig, och att du kan hitta den typ av objekt du vill köpa. SteiVell gör marknadsanalyser och en anpassad sökning för dig om du vill. Vi vill hitta ditt drömställe!

5. Skapa överblick av köpprocessen

Innan du påbörjar ett köp är det bäst om du har en viss överblick av köpprocessen. På så sätt kan du förbereda dig inför framtida steg, spara tid och undvika att fastna längs vägen i onödiga situationer. SteiVell ser till att du är preparerad för varje steg längs köpet. Vi är den enda agenturen i Sverige som ger dig individuellt anpassad, professionell hjälp kring köp i hela Italien.

Köpprocessen i Italien

Budgivning

När du har hittat det hus, den lägenhet eller den fastighet som du söker lägger du ett officiellt, skriftligt bud på fastigheten, tillsammans med en mindre symbolisk deposition vilken symboliserar ditt seriösa intresse. Budet kan accepteras eller förhandlas och det kan ta upp till ett par veckor att komma fram till ett pris.

Reservation och deposition

Köparen betalar en mindre symbolisk deposition och mottar säljarens accept skriftligen. Fastigheten är nu “reserverad” för dig.

Codice Fiscale

Detta är ditt italienska personnummer som du kommer att behöva för att signera preliminärkontrakt och för många andra ändamål i Italien, som att betala skatt, el, vatten eller till och med för att köpa ett mobilabonnemang. SteiVell hjälper dig ordna din Codice Fiscale.

Besiktning av fastigheten

En besiktning är ofta att rekommendera för att verifiera befintligt skick och för att kunna specificera vad säljaren eventuellt ska åta sig att göra inför en slutgiltig affär.

Bankgaranti

Bankgarantin säkrar dina betalningar under tiden som en ofullständig fastighet färdigställs. Säljaren av en sådan fastighet är enligt italiensk lag tvungen att förse köparen med en passande bankgaranti, på sin egen kostnad, för att försäkra köparens betalningar. Köparen täcks då av bankgarantins försäkring i det fall att säljaren/byggaren går i konkurs innan leveransen är klar.

Preliminärkontrakt – Compromesso

Compromesso är ett juridiskt bindande avtal om att köpa/sälja en fastighet. Det är ett komplext juridiskt dokument som ska innehålla samtliga villkor för köpet. Det definierar fastigheten i detalj, inkluderar registreringsnumren från det lokala landregistret (Catasto) och ritningar. Det deklarerar för alla förhållanden så som pris, handpenning och delbetalningar, lån på fastigheten, eventuella tredje parter inblandade i ägandet och övriga förhållanden. Vid signering av Compromesso ska en delbetalning betalas, vilken vanligen är mellan 10% och 30% av det totala priset. Kontraktet bör på förhand kontrolleras av en italiensk jurist för godkännande innan signering. (I vissa fall kan man skriva Rogito (slutkontrakt) direkt och hoppa över Compromesso. I dessa fall är processen liknande men affären är avklarad vid signering och du har direkt tillgång till fastigheten).

Första delbetalning

Den första delbetalningen ska betalas vid signering av Compromesso. Innan du betalar ska du erhålla din bankgaranti för betalningen. I detta steg är det också normalt att betala den sedvanliga mäklarprovisionen som är 3% + moms från köparen och 3% + moms för säljaren.

Öppna bankkonto

Ett italienskt bankkonto kommer att behövas för din betalning vid slutkontrakt och för löpande kostnader så som el, vatten osv.

Besiktning

Efter att säljaren slutfört arbete enligt preliminärkontrakt bör arbetet besiktigas och verifieras. Om fastighetens skick är i enlighet med villkoren för preliminärkontraktet är man redo att gå vidare till slutkontrakt. Om inte, så listar man kvarstående arbete som säljaren bör vidta med en deadline, för att kunna slutföra affären.

Slutkontrakt, Rogito

Detta är det sista steget som slutför köpet.  Rogito signeras hos notarien (som du väljer), som har kontrollerat och förberett alla dokument på förhand.  Kontraktet läses högt och om du inte tsar italienska ska du ha en utvald italiensktalande person närvarande att representera dig.  Du betalar återstående summa av priset, entingen med en bankcheck eller genom en omedelbar banktransaktion. Efter att kontraktet har signerats och betalningen återfinns på säljarens konto är du ägaren med direkt tillgång till fastigheten.

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med någonting längs vägen. Vi hjälper dig gärna att hitta rätt!